Letöltés PDF formátumban.

1 A Dekorbetűk webáruház termék értékelésekkel, hozzászólásokkal kapcsolatos moderációs alapelvei és szabályzata.

Bevezetés.

A Dekorbetűk webáruház termék értékelési lehetőséget biztosít a vásárlói számára a webáruház termékeinek lapjain, a webáruház erre szolgáló moduljának segítségével. A szabályzatban moderátorként és webáruházi adminisztrátorként nevezett munkatársak azonosak a webáruház mindenkori adatkezelőivel. Az adatkezelőkkel kapcsolatosan minden további információ megtalálható webáruházunk adatvédelmi szabályzatában.

Az alábbiakban összefoglaljuk a értékelésekkel és hozzászólásokkal (a továbbiakban e kettőt fogalmilag összevonva: hozzászólások) kapcsolatos moderációs alapelveinket és az ezekkel kapcsolatos szabályokat.

1.1 Általános tudnivalók.

 • A Dekorbetűk webáruházban a hozzászólások moderálása megjelenés előtti, tehát egy adott hozzászólás a webáruházban csak úgy jelenhet meg, hogy azt a webáruház adminisztrátora átolvasta, tartalmát e szabályzat értelmében nem találta kifogásolhatónak.
 • A bevezetőben említett termék oldalakon a hozzászólások minden esetben a vásárlók magánvéleményét tükrözik. Webáruházunk álláspontját egy-egy hozzászólással kapcsolatban csak az adminisztrátorok esetleges válasza képviseli.
 • A hozzászólás írására egy adott termék esetében csak regisztrált vásárlóink számára van lehetőség, sikeres belépést követően. A regisztrált fiókkal nem rendelkező látogatóink esetében, a mások által írt és webáruházunk adminisztrátora által jóváhagyott hozzászólásoknak csak az olvasására van csak lehetőség.
 • A webáruház termékeit a szöveges értékelés esetében csillagok segítségével is értékelni kell. Az 1 csillag a legrosszabb, az 5 csillag a legjobb értékelést jelenti.
 • Egy megjelenésre már jóváhagyott hozzászólás utólagos szerkesztésére a vásárló számára nincs mód. A már megjelent hozzászólás utólagos eltávolítását a vásárlói fiók „Adatvédelmi információk” menüpontjában az „Adataid módosítása, törlése” lapfülre kattintva, a „Termék értékelésének törlése.” pontban leírtak alapján lehet kezdeményezni.
 • Regisztrált és belépett vásárlóink számára lehetőség van egy-egy hozzászólás hasznosságát vagy kevésbé hasznosságát jelezni, ezzel kifejezve a tartalmilag valóban értékes hozzászólások jelzését. Lehetőség van továbbá webáruházunk adminisztrátora felé jelezni egy-egy már megjelent hozzászólás kifogásolhatóságát bármilyen szempontból a „Kifogásolható tartalom? Jelentsd nekünk!” hivatkozásra kattintva. Az ilyen jelentett hozzászólásokat ezen szabályzat értelmében webáruházunk adminisztrátora minden esetben felülvizsgálja, ha szükséges és indokolt, akkor az adott hozzászólást eltávolítja.
 • Hozzászólás írásával a hozzászóló, e szabályzat pontjait automatikusan elfogadja és magára nézve kötelezőnek tekinti.

1.2 Hozzászólásokkal kapcsolatos szabályok és moderációs alapelvek.

 • A hatályos magyar jogszabályokba ütköző, bűncselekményre, vagy egyéb jogsértésre való felhívást vagy jelentkezést tartalmazó minden hozzászólás szigorúan tiltott.
 • Törlésre kerülnek az obszcén, sértő, minősíthetetlen hangvételű vagy agresszív, félelemkeltő, megfélemlítésre alkalmas hozzászólások, valamint képi elemek. Tiltott továbbá, a másra nézve rágalmazó, becsületet, emberi méltóságot sértő tartalom, valamint az alpári stílusú, trágár hangnem. Azt, hogy egy hozzászólás a fenti körbe tartozik-e, a moderátorok feladata és hatásköre eldönteni. Ezen döntés ellen a moderátorral szemben a hozzászóló számára vitának helye nincs.
 • Azonnali törlésre kerülnek a moderálással, valamint a moderátor személyével foglalkozó hozzászólások.
 • Ugyanilyen tiltott és törlésre kerül a kártékony kódot tartalmazó weboldalra mutató linket tartalmazó hozzászólások.
 • Tiltott bármilyen nyílt vagy burkolt reklámot, apróhirdetést, vagy erre mutató linket, illetve ezzel kapcsolatos képet tartalmazó hozzászólás. Tiltott továbbá az üzleti érdekek megsértése: cégekkel, termékekkel, szolgáltatásokkal kapcsolatban a konkrétumokat nélkülöző vádaskodás, hitelrontás.
 • Tiltott a hozzászólások esetében az úgynevezett „témarombolás”. Olyan esetben értendő, mikor egy hozzászólás nem kapcsolódik szorosan az adott termék vagy leírás témájához. Technikai témarombolásnak minősül az aránytalanul túl hosszú szövegek beillesztése. Tartalmi témarombolásnak minősül a kulturált hangnemet feltűnően szabotálni próbáló hozzászólás. Tilos továbbá egy már törölt hozzászólás - részbeni vagy teljes - visszamásolása. Azt, hogy egy hozzászólás a fenti körbe tartozik-e, ismételten a moderátorok feladata eldönteni.
 • Törlésre kerülnek a szöveg nélküli (üres) vagy értelmetlen hozzászólások.
 • A moderálás során az adminisztrátor sem helyesírási javítást, sem szerkesztői tevékenységet nem végez.
 • Az adminisztrátor automatikusan megtagadhatja a hozzászólási lehetőséget attól, aki a fenti tiltások ellenére a moderálási alapelveket folytatólagosan többször is megsérti.
Hatályos: 2018. 06. 01